Studio Thee | Op bezoek bij Windy Hollow Tea farm in Schotland
297
post-template-default,single,single-post,postid-297,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Op bezoek bij Windy Hollow Tea farm in Schotland

Zwaaiend komt ze aangelopen. ‘Ga hier maar zitten’ en ze wijst naar een tuinbankje met uitzicht op het glooiende landschap. Idyllischer kan bijna niet. Terwijl mijn vader en ik daar zitten laat Monica de theezaden zien en enkele jonge planten. Ze zien er prachtig uit en hebben veelal het koude winter weer en de sterke wind doorstaan. Biologisch boeren is een leefwijze, een filosofie en valt in de praktijk niet altijd mee. Het valt me op dat Monica positief deze natuurlijke uitdagingen probeert op te lossen: zo als het op een natuurlijke wijze beschermen van de jonge theeplanten tegen een straffe wind. Enkele planten hebben door de wind hun blad verloren. Trots kijkt Monica als ze vertelt dat er toch weer jonge scheuten aangroeien. We kletsen over de herkomst van de theezaden, de variëteiten en nemen tijdens de ‘tea walk’ een kijkje in de ‘nursery’ – waar de thee wordt geplant en de jongste plantjes staan.

Het begint hard te regenen zodat we besluiten om verschillende theeën te gaan zetten in de ecocabin. De twee geiten Jeff & Lentills zijn ondertussen ontsnapt uit het hok en rennen op de theeplanten af. Na een aantal rondjes achter ze aan te vangen hebben we ze weer in het hok getild. Tijdens het getik van de regen proeven we samen van een Nepal First Flush, een Kukicha en een Taiwanese wild gegroeide zwarte thee. Allemaal gezet met het natuurlijke water uit de bron bij Windy Hollow farm. Zacht water, wat je direct proeft aan de thee.

Daarna zijn Monica en ik gaan plukken – nog altijd in de stromende regen – om witte thee te maken. De geplukte blaadjes zijn kort gestoomd in een pannetje op het vuur. Na het stomen hebben we de blaadjes meegenomen om in het hotel verder te laten drogen. Een experiment, want normaal leg je ze in de zon op een rooster te drogen zodat er lucht bij kan komen. De reis hebben de blaadjes helaas geen goed gedaan: enkele blaadjes zijn mooi opgedroogd, maar anderen zijn toch gaan schimmelen. Jammer, maar wat hebben we veel gezien en geleerd over het groeien van biologische thee, het plukken van de bladeren en het bewerkingsproces. Bovenal was het erg leuk om elkaar te ontmoeten, over onze gedeelde passie te praten en elkaar te enthousiasmeren!

We komen zeker nog een keer terug.