Studio Thee | Anxi Tie Guan Yin
87
post-template-default,single,single-post,postid-87,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Anxi Tie Guan Yin

Al een paar dagen ben ik aan het experimenteren met de Tie Guan Yin, een oolong thee die we als huiswerk hebben meegekregen van de ITC Academy. Man o man. Deze thee is lekker! Licht, fris, bloemig en zoet. Maar ook erg bewerkelijk: de bloemige aroma’s zijn per zet verschillend, net als de boterachtige zoete smaak – waar deze thee bekend om staat. Tijdens de les hebben we de thee gezet op de westerse (twee theepotten) en de oosterse (Gong Fu Cha) manier. Het viel mij op dat de bloemige zachte smaak erg goed naar boven komt bij de oosterse zetwijze. Het lastige hieraan is dat er geen regels bestaan voor de zet tijd, temperatuur, hoeveelheid thee/water, eerste of tweede opschenking. Elk kopje heeft zijn eigen smaak. Erg leuk om te experimenteren dus en de juiste smaak uit de thee proberen te krijgen. Voor degene die toch graag wat meer houvast wil heb ik hieronder een richtlijn neergezet.

De Tie Guan Yin is een Chinese oolong thee uit Anxi, provincie Fujian. De Tie Guan Yin is vernoemd naar de ‘iron goddess of mercy’: godin van genade ‘Guan Yin’. Het is in China een van de meest beroemde theeën. Dit vanwege zijn fijne, zoete en zachte smaak. De Tie Guan Yin is een licht geoxideerde oolong. Dit is te zien aan de groenige kleur van de thee. Als je niet zo weg bent van de grassige smaak van groene thee, maar wel op zoek bent naar een frisse thee dan is deze oolong een mooi alternatief. De Tie Guan Yin heeft namelijk de bloemige smaak van zwarte thee en het frisse van de groene thee.

Richtlijnen voor het zetten van de thee op de oosterse wijze:

Zet temperatuur: 95-90 graden.

1 gram thee per 40/50 ml water.

Zet tijd: ik heb de thee op gevoel gezet. Ik heb de volgende stappen genomen: wassen van de thee -20 seconden, eerste zet: 45 seconden, tweede zet: 35 seconden. Naar smaak! Kijk even naar de kleur van de thee als je hem uit de yixing theepot schenkt. Is het te waterig dan wacht je nog een aantal seconden. Kijk, ruik en proef vooral zelf. Ga op zoek naar de bloemige en zoete smaak.

Wil je wat minder experimenteren dan kan je de thee op de westerse manier zetten. Je kunt dan de volgende richtlijn aanhouden.

Zet temperatuur: 95-90 graden.

12 gram/ 1 liter.

Zet tijd: 2 tot 3 minuten.

Wat vind jij van de Tie Guan Yin? Laat het me weten.