Studio Thee | Tea tasting
106
post-template-default,single,single-post,postid-106,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Tea tasting

Wow! Wat een hoop verschillende smaken thee zijn er tijdens de tea tasting op dag 4 van de opleiding voorbij gekomen. Het leek me altijd al leuk om een tea tasting te doen: alle kleuren thee op een rij en dan proeven maar. Voor professionele theeproevers wordt de ISO (International Organization for Standardization) norm gebruikt. De ISO norm schrijft voor dat je 2 gram thee gebruikt en 100 ml water op 100 graden. Alle theeën laat je zes minuten trekken. Erg heet dus en een lange trektijd. Vooral voor de groene thee, die erg bitter wordt boven de 70 graden én een langere trektijd dan 3 minuten. De norm is dan ook niet bedoelt om de thee op de juiste manier te bereiden maar om de procedure van het theezetten te beschrijven. Hierdoor komt een constante karakteristieke smaak naar boven bij verschillende oogsten, wat vooral interessant is voor theemerken die op zoek zijn naar dezelfde smaken.

Bij de meeste theeën komt de geur aardig overeen met de smaak. Ik verwachtte dan ook niet al te veel van de cooked pu erh: de geur is erg aards en modderachtig, een beetje als compost. De smaak vond ik verrassend. Nootachtig, zoet en licht aardachtig. Bij de raw pu erh viel vooral de cacao smaak op. Deze twee theesoorten doorstonden de zes minuten trek naar mijn mening het beste. De andere theeën, groen & wit, smaakten erg bitter.

Wat zijn jouw ervaringen met een tea tasting? Laat het me weten.