Studio Thee | Smaken verschillen
374
post-template-default,single,single-post,postid-374,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Smaken verschillen

Dat over smaak niet valt te twisten weten we allemaal. Maar wat is smaak eigenlijk?

Smaak is één van de vijf klassieke zintuigen (zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Je proeft door de smaakpapillen die zich in je mond bevinden: de smaakknoppen zitten voor op je tong en achterin. Van oudsher is smaak/ proeven van belang om ons te beschermen tegen eten dat bedorven is of giftige stoffen. Een waarschuwingsfunctie dus. Tegenwoordig is smaak ook vooral heel erg leuk!

Er zijn 5 smaken te onderscheiden, te weten: zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig).

Om de smaken uit de thee te leren herkennen en omschrijven maak ik gebruik van een smaakwiel. In dit smaakwiel staan basenote en subnote smaken. Ik probeer eerst de basenote uit een thee te halen, dit is het product zelf dat je proeft bijvoorbeeld hout. Daarna ga ik op zoek naar de subnote: welke soort hout proef ik? Bijvoorbeeld pijnboom. Het smaakwiel geeft houvast om de aroma’s die in de thee te vinden zijn op te sporen. Ik gebruik m iedere dag. Jij ook?

O ja: een leuke serie over smaak kan je zien via de VPRO:de 5 smaken van Joël