Studio Thee | Da hong pao
369
post-template-default,single,single-post,postid-369,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Da hong pao

Vandaag drink ik de ‘da hong pao’ of in het Engels de ‘big red robe’. Een zwaar geoxideerde oolong afkomstig uit het Wuji gebergte.

De naam van de thee is afkomstig van een oude legende. Deze legende beschrijft dat de moeder van een vorst uit de Ming Dynasty is genezen door het drinken van thee afkomstig uit de Wuji mountains. De vorst was hier zo blij mee dat hij de theestruiken wilde bedanken door de planten te overdekken met zijn rode mantel  ‘red robe’. Naar zeggen staan deze theestruiken nog altijd op dezelfde plek en zijn ze inmiddels keiduur.

De big red robe is en blijft naar mijn mening een verrassende, prikkelende en spannende thee. Complex en erg aangenaam. Het doet me denken aan zoethout snoep die je vroeger bij de kruidenier kon kopen. Andere aroma’s die je in de thee kunt vinden zijn: hout, tabak, abrikoos en rubber. Er zit naar mijn mening een soort sprankeling in de thee die hem spannend maakt: een soort bubbel die je ook ervaart bij het drinken van bijvoorbeeld een spa rood of een fijne champagne. Herkennen jullie dat ook?

Ik zet de thee in een gaiwan, een Chinese theebowl. Ik neem ongeveer 2 gram thee en schenk op met 90 graden. De thee was ik eerst, dit doe je door het water op de thee te schenken en direct weer af te gieten. Daarna begin ik met de eerste zet: ik gebruik opnieuw water van temperatuur van 90 graden. De thee laat ik een minuut trekken. Daarna giet ik het in de chahai, letterlijk thee oceaan. De chahai is een apart kannetje die ervoor zorgt dat iedereen de zelfde smaak krijgt. (als je uit de pot zelf schenkt en opdient krijgt de ene een sterkere infusie dan de andere). Ik schenk de thee daarna uit in een klein kommetje. Dit proces kan je tot wel vier keer herhalen. Hoe tof!